Mobil nyelvváltó

A dolgozószobai lámpa

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

„Hova milyen lámpát tegyek a dolgozószobámba?"


Otthonunk mesterséges fényeinek megválasztása nem csupán esztétikai kérdés, amely meghatározza a helyiség stílusát, hangulatát; a helyesen megválasztott lámpa világítása pozitív hatással van közérzetünkre, és még a teljesítményünket is javítja!

Carl_2608

Kép: Carl 2608Modern megjelenésű mennyezeti lámpa 3 db foglalattal. 38 cm széles, króm színű, fémből készített test és fehér színű üveg lámpabúra. A lámpatest E27-es foglalatkialakítású, max. 3x 40W teljesítményű fényforrásokkal használható.
Kiindulópont: a dolgozó adottságai

A dolgozószoba világításának megtervezésekor a helyiség adottságaiból kell kiindulnunk: mikor, hol éri természetes fény, és az sem mellékes, hogy mi jellemzően melyik napszakban töltjük ott a legtöbb időt. Ha a dolgozó napfényes, inkább a kora reggeli, esti és éjszakai időszakban kapcsolunk lámpát, míg ha kevés a természetes fény, valószínűleg egész nap szükség lesz mesterséges fényforrásra. Alapszabály, hogy elsősorban a természetes megvilágításhoz hasonló eredmény elérésére kell törekedni, kerülni kell a szemet megerőltető, kontrasztos, tükröződő megoldásokat.


Fontos tényező a munkaasztal helyzete, mely alapjaiban határozza meg a szükséges világítási rendszert. A szakemberek azt javasolják, hogy mindig legyen egy általános, az egész helyiséget fénnyel ellátó lámpa, amely biztosítja a közvetett, árnyékmentes fényt. Ezt indirekt világítótestekkel érhetjük el, amely használat során a falfelületről szórja vissza a fényt.

A megfelelő általános világítás kialakítása

Az általános világítás kialakításakor arra ügyeljünk, hogy a fény egyenletesen érje a helyiség fő részeit, legyen megfelelő a fényerő, és a lámpák úgy legyenek elhelyezve, hogy az asztalra, számítógépre, amelyen dolgozunk, ne vetüljön árnyék! A tükröződés ugyanis különösen fárasztja és rontja a szemünket. Érdemes mennyezetbe süllyesztett lámpatesteket - például LED-es spotlámpákat - alkalmazni, hiszen így oda tehetjük a világítást, ahol a leginkább szükségünk van rá, rásegítve a kiegészítő asztali vagy állólámpákkal. Praktikus, ha ebbe a helyiségbe fényerőszabályozható lámpatesteket választunk.

Helyi fényre mindenhol szükség van!

Helyi fény minden olyan helyiségben szükséges, ahol a központi világítás kevés, ez az állítás hatványozottan igaz a dolgozószobára. Célzott fény biztosítására az állítható karú fali vagy állólámpa és az asztali lámpa – esetleg a kettő kombinációja - a legalkalmasabb. Az íróasztalon az olvasólámpát mindig igyekezzünk úgy elhelyezni, hogy fénye az ellentétes irányba essen - jobbkezes felhasználónak balról, balkezeseknél jobbról-, ezzel elkerülhetjük a munkafelület beárnyékolását. Használjunk minél nagyobb világítási szögű fényforrásokat, gondosan ügyelve arra, hogy azok ne vakítsanak és az általuk kibocsátott fény ne is tükröződjön. A lámpa legyen hideg, kékes fényű, hogy a szemet kímélje, és az sem árt, ha energiatakarékos halogén vagy LED izzóval van felszerelve. Praktikusak azok az asztali és állólámpák, melyek fényerősség szabályozóval rendelkeznek.

Action_4065

Kép: Action 4065: 178 cm magasságú, hagyományos megjelenésű állólámpa olvasókarral. Antik bronz színű fém szerkezet fehér színű, műanyag lámpabúrákkal. A fényforrások külön kapcsolhatóak, hálózati kapcsolóval, vezetékkel rendelkeznek. A felső lámpatest E27-es foglalatú, maximum 100W teljesítményű, az olvasókar E14-es foglalatú, maximum 25W teljesítményű, halogén vagy LED fényforrásokkal is használható. Kialakításának köszönhetően a fényforrások cseréje, illetve a lámpatest tisztítása gyorsan és egyszerűen elvégezhető.
Apróságnak tűnik, de fontos

Az asztali és állólámpák elhelyezésének megtervezésénél törekedjünk a szabadon futó vezetékek helyett falban futó vezetékek installálására. Ha íróasztalunk a szoba közepén áll, célszerű padlókonnektort beépíteni. Nagyon hasznosak és dekoratív megoldást jelenthetnek a szekrénybe, polcokba beépített, rejtett LED-lámpák, vagy csíkok.

Dominic_4164

Kép: Dominic 4164; a divatos, fekete beépített LED-es asztali lámpánk 3 fokozatban állítható fényerősség szabályozóval rendelkezik. A puha szilikonnal bevont gégecső minden irányban hajlítható, így könnyedén beállítható a szükséges pozícióra. Választható még érett cseresznye, fehér és pezsgő színben is. Ráadásul a minőségére való tekintettel kiterjesztett, 5 év garanciát vállalunk rá.