Mobil nyelvváltó

Gyakori kérdések

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Mi a LED fő előnye?

Kiemelkedően hosszú élettartam (50.000 óra!) a nagy fényhasznosítással párosulva az, ami a LED-et a "jövő fényforrásává" avatja mind gazdasági, mind ökológiai szempontból.
Vibrációmentes fénye kíméli a szemet.
Nincs bemelegedési idő, így azonnal teljes erővel világít
Alacsony üzemi hőmérséklet: kevésbé melegszenek, nem okoznak égési sérüléseket.

 

Miért LED?

Nagy fényhasznosítás: Míg a hagyományos izzó az áram nagy részét nem világításra, hanem melegítésre használja, ezzel szemben az LED az egyenáramot fénnyé alakítja át, ami minimális energiát igényel.
Alacsony karbantartási költség: Hosszú élettartamuk miatt ritkán kell cserélni, egyszeri beruházást igényel.
Hosszú élettartam: A LED-nek hosszú az élettartama, gyártótól és felhasználási területtől függően 20.000 órától 150.000 óráig.

 

Mikor éri el a maximális fényerőt a LED égő?

A LED-es egyik legnagyobb előnye, hogy nincsen bemelegedési ideje, a bekapcsolástól maximális fényerőt biztosít.

 

Mi az a hagyományos (wolframszálas) világítás?

A vékony wolframszálon átfolyó áram fényt generál. Hatásfoka nagyon alacsony, 5-6% körüli. Az energia többi része hővé alakul. 1W teljesítmény után 5-10 lumen fény keletkezik. Élettartama rövid, néhány száztól 1-2 ezer óráig terjed.

 

Mi az IP védelem?

A berendezések por és víz elleni védettségét az IP védettség jelzi. Az első számjegye a szilárd testek (por), míg a második a víz behatolása elleni védettséget jelöli.
Tekintse meg IP védett termékkínálatunkat: https://rabalux.hu/furdoszobai-lampa; https://rabalux.hu/kulteri-lampa

 Szilárd tárgyak elleni védettség
    0: Nincs védelem
    1: Nagyméretű szilárd tárgyak ellen védett (>50 mm)
    2: Közepes méretű szilárd tárgyak ellen védett (>12 mm)
    3: Kisméretű szilárd tárgyak ellen védett (>2,5 mm)
    4: Apró méretű szilárd tárgyak ellen védett (>1 mm)
    5: Por ellen védett (nem károsító mértékű behatolás megengedett)
    6: Teljes mértékben védett por ellen
Víz elleni védettség
    0: Nincs védelem
    1: Függőlegesen cseppenő víz ellen védett (pl. kicsapódó víz)
    2: Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől max. 15 fokban)
    3: Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől max. 60 fokban)
    4: Fröccsenő víz ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
    5: Kisnyomású vízsugár ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
    6: Erős vízsugár és vízbe merítés ellen védett (rövid ideig tartó merülés, nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
    7: Vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig (0,15–1 m között 30 percig)
    8: Víz alatt folyamatosan használható a gyártó által megadott ideig (1 m-nél mélyebben)
    9: Fokozott védettség vízbe merítés, és nagynyomású tisztítás hatásai ellen

 

Mit jelent a színhőmérséklet? (Kelvin érték)

Egy fényforrás színhőmérsékletét az általa okozott színérzet alapján határozzák meg. Minél alacsonyabb a színhőmérséklet/Kelvin, annál sárgább, melegebb fényt kapunk, és minél magasabb, annál kékebbet, vagyis hidegebbet.
Meleg fehér (warm white) 3400K alatti színhőmérsékletek.
Enyhén sárgás megvilágítási szín, leginkább a napfelkelte vagy naplemente fényéhez hasonlítható. Javasolt: nappaliban, hálószobában. Ilyen fény mellett ajánlott kikapcsolódó programokat végezni, például olvasni, pihenni.
Természetes fehér (natural white) 3400-5000K között.
A fehér szín mellett nincsenek egyéb hozzáadott tónusok, így szinte bármelyik helyiségben kiválóan alkalmas a megvilágításra. Ajánlott: munkához, nappaliba, fürdőszobába, konyhába, mindennapi feladatok elvégzéséhez.
Hideg fehér (cool white) 5000K feletti színhőmérséklet.
A fehér szín mellett egy minimális kékes tónus is jelen van, így ezzel a megvilágítással egy elegáns, jeges hatás érhető el, ezáltal erősebb fényerő és tisztább megvilágítás érhető el. Ajánlott: irodákba, raktárakba, boltokba, illetve ez a színhőmérséklet segíti a koncentrációt.

 

Mi a CCT?

A CCT az angol Color Correlated Temperature rövidítése, mely magyarul Színkorrelációs Hőmérséklet-et jelent. Ez a hőmérsékleti skála jelzi, hogy a fehér fény mely tónusát bocsátja ki a lámpatest.
3400K-ig hőmérsékleten a fény narancssárga színű. A Kelvin érték növekedésével a szín sárga, sárgásfehérre, majd kékes vagy hidegfehérre változik.

 

Mit jelent a lumen?

A lumen a fényáramot/fényerőt jelöli.  Ez az érték megmutatja nekünk, milyen erősen világít a fényforrásunk (minél magasabb a lumen, annál erősebb fényű a fényforrásunk). Ez a mértékegység a legalkalmasabb arra, hogy két fényforrást a leginkább össze tudjunk hasonlítani.

 

Mi az a hangulatfény funkció (mood light function)?

Távirányítóval vagy okos telefonnal állítható funkciók. Többek között tartalmaz RGB fukciót, mellyel több, a vörös, zöld és kék színek különböző árnyalataival áraszthatod el szobádat, ezáltal még komfortosabbá téve a tanulást, pihenést esetleg bulizást. Emellett kihasználhatod a fényforrásod fényerő skáláit is, amellyel a hangulat fokozása mellett akár energiát is megspórolhatsz. Használd ki a különböző fokozatokat és évezd a kávézást, tévézést, olvasást a tökéletes fényben.
A hangulatfény funkcióba tartozik a "holdfény" effekt is, amely egy gombnyomással kellemes sötétbe borítja a helységet. A csillogó búra kialakításával könnyedén a csillagos ég alatt érezhetjük magunkat.

 

Mit jelent az RGB?

RGB (Red-Green-Blue) világítás alatt azt értjük, hogy az adott LED fényforrás piros, zöld és kék chipek tartalmaz. Ezáltal a fényforrás egyszerre színes hangulatvilágítást biztosíthat.
Mivel az emberek érzékenyek a színekre és ezek képesek befolyásolni a hangulatot is, így a világítás terén is kezdenek előnyt élvezni az RGB funkcióval ellátott lámpák.

 

Miért és hogyan vonják ki a hagyományos villanykörtéket a forgalomból?

Ezen aktivitás célja, hogy a hatékonyabb égők használata révén a szén-dioxid-kibocsátás és az energiaköltségek továbbicsökkentsék Európa szerte. Egyes bizonyos speciális halogén izzók (például azok, melyeket sütőkben és tűzhelyek fedelén használunk vagy lávalámpákhoz használatos izzók) megmaradnak a piacon, mert a LED-es változatuk még nem kapható.

 

Milyen típusú fényerő-szabályozó alkalmazható a LED-es lámpákkal? (dimmelhetőség)

A szabályozható LED-ek segítenek, hogy egyszerűen és esztétikusan tudjuk kialakítani a környezetünkben a fényt. A fényáram változtatás, szabályozás olyan megoldás, amellyel a névleges fényáram fokozatokban, vagy folyamatosan meghatározott értékig csökkenthető.
Step dimmelés: A kapcsoló fel/le történő működtetésével állítható a fényerő. 3 különböző fényerőtérhető el: 100%, 50% illetve 25%. Ha a lámpát 3 másodpercen belül újra ki és bekapcsolja, akkor a rendszer automatikusan átvált a következő dimmelési szintre. Ha a lámpa kikapcsolt állapotban marad, több mint 3 másodpercig, akkor a 100% fényerő automatikusan újra elérhető.
A távirányítóval történő dimmelés egy másik fajtája a fényerő szabályozásnak. Ennek köszönhetően akár az ágyunkból is kényelemesen igazíthatjuk a szoba fényét hangulatunkhoz. A távirányítón található fel/le gombokkal folyamatosan, adott értékig tudjuk csökkenteni fényforrás, lámpatest fényerejét.