Mobil nyelvváltó

Asztali lámpákkal a hatékony tanulásért

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Tippek a tökéletes asztali lámpa kiválasztásához

Amikor csemetéink iskolás korba lépnek, bizony szükségessé válnak bizonyos átalakítások a gyerekszobában. Ott, ahol eddig a játék állt a középpontban, most fontos szerepet kap egy újfajta tevékenység: a tanulás. Az olvasás, a leckeírás, a verstanulás és egyebek mind-mind megkövetelik a hatékony, ugyanakkor a gyerekek szemét leginkább kímélő világítás kialakítását. Nem utolsó sorban a szoba természetese adottságait is figyelembe kell vennünk mikor lámpát választunk gyermekeink új kalandjaihoz.

74013 Hardin

(74013 - Hardin)

Hogyan biztosíthatom a megfelelő körülményeket?

Természetesen figyeljünk arra, hogy az íróasztalt megfelelő helyre helyezzük el, lehetőleg természetes fényforrás közelébe. Mivel azonban a felsorolt tevékenységeket jellemzően a késő délutáni, illetve esti órákban végzi az ifjúság, ősztől tavaszig semmiképpen nem kerülhető el, hogy mesterséges fényeket is használjunk a tanuláshoz. A jó hír az, hogy egy kis odafigyeléssel ideális megoldásokat találhatunk minderre, és nem kell aggódnunk amiatt, hogy gyermekünk megerőlteti a szemét az otthoni tanulás során.

Hányféle lámpára van szükség?

Egy gyerekszobában általában van egy központi, mennyezeti lámpa, amely biztosítja a helyiség általános megvilágítását. Többségében ezt már jóval az iskolás kor előtt kiválasztjuk, azonban, ha még a babakorban gondosan felszerelt lámpát használjuk, érdemes elgondolkodni, hogy az adott lámpatest mennyire felel meg az új életszakasznak. Fontos figyelembe venni az íróasztal elhelyezkedését és az árnyékokat, valamint a diszkrétebb, kisgyermekeket megnyugtató fényeket felváltani erősebb meleg vagy természetes színhőmérsékletű világítótestekre. Ezt érdemes kiegészíteni rugalmasan elhelyezhető lámpákkal és fényforrásokkal, mint például állólámpákkal, illetve LED szalagokkal. A tanuláshoz és olvasáshoz pedig mindezeken túl szükség lesz egy minőségi, lehetőleg sokoldalú asztali lámpára is.

3516 Lionel

(3516 - Lionel)

Hová tegyük az asztali lámpát? 

Az íróasztal elhelyezésekor törekedjünk arra, hogy a mennyezeti lámpa vagy lámpák fényét ne takarja ki az asztalnál ülő gyermek. Az íróasztalt és az asztali lámpát egyaránt úgy pozícionáljuk, hogy a megfelelő oldalról érkezzen úgy a természetes, mint a mesterséges fény: jobbkezes gyermeknél balról, balkezesnél jobbról, hogy az író, olvasó fiatal ne vessen árnyékot a könyvre és a füzetre. Különösen hasznos, ha a lámpa állítható, azaz változtatni tudjuk a fény beérkezési szögét.

4215 Arno

(4215 - Arno)

Válasszunk intelligens asztali lámpát!

A LED íróasztali lámpák között ma már számos okos asztali lámpa lelhető fel: állítható fényerejük és színhőmérsékletük segít abban, hogy a világítást mindig pillanatnyi igényeinknek megfelelően állíthassuk be. A digitális kijelzővel ellátott modellek további kényelmi funkciókat is kínálnak: nyomon követhetjük rajtuk az időt, a hőmérsékletet, illetve ébresztőt is beállíthatunk rajtuk.

3958 Balor

(3958 - Balor)

Melyik színhőmérséklet az ideális?

Ha gyermekünknek éppen verset kell memorizálnia vagy témazáróra tanul, érdemes hideg fehér fényt beállítani, hogy a tanulás még hatékonyabb legyen. Olvasáshoz vagy leckeíráshoz használhatunk meleg vagy természetes fehér fényt, ha azt jobban kedveli csemeténk. Egyes olvasólámpákon hangulatvilágítást is választhatunk, így éjjeli lámpaként is használhatjuk őket.

2029 Nilfgard

(2029 - Nilfgard)

Ne csak okos, szép is legyen!

Bár a tanuláshoz rendszeresített asztali lámpák esetében a funkcionalitás meghatározó, jó hír a gyerekek számára, hogy a szobájukban elhelyezett lámpa egyben dizájnos is lehet. A nagyobbacska fiúknak bátran ajánljuk a komolyabb megjelenésű, fekete, ezüst vagy barna színben készült modelleket, míg a lányoknak inkább a fehér design lámpákat.

74014 Hardin

(74014 - Hardin)

Mire figyeljünk még asztali lámpa vásárlásakor?

Ha hosszú távon gondolkodunk, akkor érdemes LED asztali lámpát választani. Ezeknél a lámpáknál a LED fényforrás élettartama akár az 50 000 órát is elérheti, és 5 év garancia érvényes rájuk. Így bizonyosan nem kell aggódnunk amiatt, hogy egyhamar cserére szorulnak. Emellett a komolyabb modellek lehetőséget adnak már a színhőmérséklet állítására, vagy akár automatikus kikapcsolásra, és van olyan, ami már beépített vezetéknélküli akkumulátor töltője által telefont is tud tölteni.

2977 Tekla

(2977 - Tekla)