Mobil nyelvváltó

Asztali lámpákkal a hatékony tanulásért

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Tippek a tökéletes asztali lámpa kiválasztásához

Amikor csemetéink iskolás korba lépnek, bizony szükségessé válnak bizonyos átalakítások a gyerekszobában. Ott, ahol eddig a játék állt a középpontban, most fontos szerepet kap egy újfajta tevékenység: a tanulás. Az olvasás, a leckeírás, a verstanulás és egyebek mind-mind megkövetelik a hatékony, ugyanakkor a gyerekek szemét leginkább kímélő világítás kialakítását. Nem utolsó sorban a szoba természetese adottságait is figyelembe kell vennünk mikor lámpát választunk gyermekeink új kalandjaihoz.

Theodor asztali lámpa

Kép: Theodor 4360 Indusztriális stílusú éjjeli lámpa 1 db foglalattal. 31 cm magas, fekete és arany színkombinációjú lámpatest pozícionálható lámpabúrával, kapcsolóval. Az asztali lámpa E14-es foglalattípusú, max. 25W teljesítményű energiatakarékos fényforrással használható.

Hogyan biztosíthatom a megfelelő körülményeket?

Természetesen figyeljünk arra, hogy az íróasztalt megfelelő helyre helyezzük el, lehetőleg természetes fényforrás közelébe. Mivel azonban a felsorolt tevékenységeket jellemzően a késő délutáni, illetve esti órákban végzi az ifjúság, ősztől tavaszig semmiképpen nem kerülhető el, hogy mesterséges fényeket is használjunk a tanuláshoz. A jó hír az, hogy egy kis odafigyeléssel ideális megoldásokat találhatunk minderre, és nem kell aggódnunk amiatt, hogy gyermekünk megerőlteti a szemét az otthoni tanulás során.

Hányféle lámpára van szükség?

Egy gyerekszobában általában van egy központi, mennyezeti lámpa, amely biztosítja a helyiség általános megvilágítását. Többségében ezt már jóval az iskolás kor előtt kiválasztjuk, azonban, ha még a babakorban gondosan felszerelt lámpát használjuk, érdemes elgondolkodni, hogy az adott lámpatest mennyire felel meg az új életszakasznak. Fontos figyelembe venni az íróasztal elhelyezkedését és az árnyékokat, valamint a diszkrétebb, kisgyermekeket megnyugtató fényeket felváltani erősebb meleg vagy természetes színhőmérsékletű világítótestekre. Ezt érdemes kiegészíteni rugalmasan elhelyezhető lámpákkal és fényforrásokkal, mint például állólámpákkal, illetve LED szalagokkal. A tanuláshoz és olvasáshoz pedig mindezeken túl szükség lesz egy minőségi, lehetőleg sokoldalú asztali lámpára is.

Colin asztali lámpa

Kép: Colin 4408: Modern megjelenésű asztali lámpa beépített energiatakarékos LED fényforrással, állítható karral és fejjel, max. 50 cm magassággal, fekete színben. Fém lámpatest és műanyag lámpabúra, tartós kivtelben. A beépített fényforrás A energiaosztály besorolású és 5,6W teljesítmény mellett 350 lumenes fényerőt és 4500 Kelvines, természetes fehér színű fényt biztosít. 5 év garanciával. A lámpatestbe beépített fényforrás nem cserélhető!

Hová tegyük az asztali lámpát? 

Az íróasztal elhelyezésekor törekedjünk arra, hogy a mennyezeti lámpa vagy lámpák fényét ne takarja ki az asztalnál ülő gyermek. Az íróasztalt és az asztali lámpát egyaránt úgy pozícionáljuk, hogy a megfelelő oldalról érkezzen úgy a természetes, mint a mesterséges fény: jobbkezes gyermeknél balról, balkezesnél jobbról, hogy az író, olvasó fiatal ne vessen árnyékot a könyvre és a füzetre. Különösen hasznos, ha a lámpa állítható, azaz változtatni tudjuk a fény beérkezési szögét.

Arno asztali lámpa

Kép: Arno 4216: Nagyobb munkaterületen is megfelelő megvilágítást biztosító, időtlen megjelenésű asztali lámpa állítható karral és fejjel, 70 cm-es magassággal, ezüst színben. Fém alapanyag, tartós kivitel, IP20-as védettség. A lámpatest E27-es foglalatú, maximum 60W teljesítményű halogén vagy energiatakarékos fényforrással használható.

Válasszunk intelligens asztali lámpát!

A LED íróasztali lámpák között ma már számos okos asztali lámpa lelhető fel: állítható fényerejük és színhőmérsékletük segít abban, hogy a világítást mindig pillanatnyi igényeinknek megfelelően állíthassuk be. A digitális kijelzővel ellátott modellek további kényelmi funkciókat is kínálnak: nyomon követhetjük rajtuk az időt, a hőmérsékletet, illetve ébresztőt is beállíthatunk rajtuk.

Elias LED asztali lámpa

Kép: Elias 5773: Az Elias íróasztali lámpa minimál dizájnja maximális funkciót rejt: a barna színben készült, bőr hatású modell digitális kijelzője mutatja a hőmérsékletet, valamint ébresztő funkcióval is rendelkezik. Beépített, A energiaosztályba tartozó, energiatakarékos fényforrásának teljesítménye 13 W, fényereje 400 lumen, élettartama pedig nem kevesebb, mint 30 000 óra. Az érintőkapcsolóval szerelt Elias dimmelhető, azaz fényerejét igény szerint szabályozhatjuk, csakúgy, mint színhőmérsékletét: 2700-5500 K között beállíthatjuk, hogy meleg, természetes vagy hideg fehér fényre van szükségünk. A digitális kijelző CR2032 típusú elemmel működtethető (az elem tartozék). A műanyagból készült Elias méretei a következők: szögletes dísztalpának szélessége 135 mm, a lámpa teljes magassága 385 mm, kinyúlása 300 mm.

Melyik színhőmérséklet az ideális?

Ha gyermekünknek éppen verset kell memorizálnia vagy témazáróra tanul, érdemes hideg fehér fényt beállítani, hogy a tanulás még hatékonyabb legyen. Olvasáshoz vagy leckeíráshoz használhatunk meleg vagy természetes fehér fényt, ha azt jobban kedveli csemeténk. Egyes olvasólámpákon hangulatvilágítást is választhatunk, így éjjeli lámpaként is használhatjuk őket.

Justin LED asztali lámpa

Kép: Justin 1515: Exkluzív megjelenésű, érintőkapcsolós asztali okoslámpa beépített energiatakarékos LED fényforrással, LCD kijelzővel és kényelmi funkciókkal: dátum, idő, hőmérséklet kijelzéssel, ébresztő, emlékeztető és visszaszámláló funkcióval. 22 cm széles, 26,3 cm magas, fehér színű, műanyagból készített lámpatest és pozícionálható lámpa, beépített, USB kábellel tölthető akkumulátorral. A lámpatest talpában elhelyezett RGB LED változtatható színű hangulatvilágítást nyújt. A búrába beépített LED A+ energiaosztályú, teljesítménye 4 W, melyhez 253 lumen fényerő társul. Színhőmérséklete természetes fehér (4000 Kelvin). 5 év garanciával. A lámpatestben a fényforrások nem cserélhetők.

Ne csak okos, szép is legyen!

Bár a tanuláshoz rendszeresített asztali lámpák esetében a funkcionalitás meghatározó, jó hír a gyerekek számára, hogy a szobájukban elhelyezett lámpa egyben dizájnos is lehet. A nagyobbacska fiúknak bátran ajánljuk a komolyabb megjelenésű, fekete, ezüst vagy barna színben készült modelleket, míg a lányoknak inkább a fehér design lámpákat.

Tobias LED asztali lámpa

Kép: Tobias 5775: A Tobias íróasztali lámpa a minimál stílust képviseli, ugyanakkor számos extra funkciót rejt. A fehér színben készült, bőrhatású modell beépített, energiatakarékos fényforrással rendelkezik, melynek teljesítménye 8 W, fényereje 350 lumen, élettartama pedig nem kevesebb, mint 30 000 óra. Az érintőkapcsolóval szerelt Tobias dimmelhető, azaz fényerejét igény szerint szabályozhatjuk, csakúgy, mint színhőmérsékletét: 2700-5500 K között beállíthatjuk, hogy meleg, természetes vagy hideg fehér fényre van szükségünk. A műanyagból készült Tobias méretei a következők: szögletes dísztalpának szélessége 135 mm, a lámpa teljes magassága 385 mm, kinyúlása 300 mm.  

Mire figyeljünk még asztali lámpa vásárlásakor?

Ha hosszú távon gondolkodunk, akkor érdemes LED asztali lámpát választani. Ezeknél a lámpáknál a LED fényforrás élettartama akár az 50 000 órát is elérheti, és 5 év garancia érvényes rájuk. Így bizonyosan nem kell aggódnunk amiatt, hogy egyhamar cserére szorulnak. Emellett a komolyabb modellek lehetőséget adnak már a színhőmérséklet állítására, vagy akár automatikus kikapcsolásra, és van olyan, ami már beépített vezetéknélküli akkumulátor töltője által telefont is tud tölteni.

Sheldon LED asztali lámpa

Kép: Sheldon 6019:  A Sheldon íróasztali lámpában a minimál dizájn fantasztikus sokszínűséggel párosul. A fekete és ezüst színkombinációban, érintőkapcsolóval készült modell beépített, energiatakarékos LED fényforrással rendelkezik. Az A energiaosztályba tartozó fényforrás teljesítménye 5 W, fényereje 220 lumen, élettartama pedig igazán fantasztikus: nem kevesebb, mint 50 000 óra! A Sheldon dimmelhető, azaz fényerejét igény szerint szabályozhatjuk, csakúgy, mint színhőmérsékletét: 2700-6500 K között beállíthatjuk, hogy meleg, természetes vagy hideg fehér fényre van szükségünk. De itt még nincs vége az extra funkcióknak: ennek az íróasztali lámpának a segítségével könnyedén megoldhatjuk mobilunk feltöltését is, akár USB csatlakozóval, akár vezeték nélkül. A műanyagból készült lámpa időzítő funkcióval is rendelkezik. A Sheldon méretei a következők: magassága 430 mm, szélessége 250 mm. Erre a fantasztikus íróasztali lámpára 5 év garanciát vállalunk.