Mobil nyelvváltó

Így válassz világítást a kertedbe!

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

A kültéri lámpák nemcsak funkcionális szerepet töltenek be, hanem az otthonunk megjelenését is feldobhatják. Alkalmazásuk lehet praktikus, de akár dekoratív is. Ha eljött az ideje, hogy kültéri lámpát válasszunk, érdemes megismerkedni a különböző típusokkal és fontos szempontokkal. Cikkünkben most bemutatjuk a legnépszerűbb kültéri lámpa típusokat, és tanácsot adunk arra, hogy hogyan választhatjuk ki az ideális lámpát.

kültéri lámpák

Mi számít kültéri lámpának?

A kültéri lámpáknak vízállónak és UV-állónak kell lenniük. Általában fémből, üvegből vagy UV-álló műanyagból készülnek.

Nézzük a típusait:

1. Fali lámpák: A fali lámpák oda kerülnek a ház falára, ahol fényre van szükség: terasznál, ajtóknál vagy házszámnál. Fényt kell adniuk a falnak és a ház környékének is, hogy lássuk merre sétálunk. Diszkrét megjelenésükkel az épület vonalait is kiemelik. Ezeknél a lámpáknál fontos szempont a változó időjárási viszonyok tűrése, így különösen az esővíznek való ellenállás.

 

 Ankara

(Termék: 7379 Ankara)

2. Mennyezeti lámpák, függesztékek: Ezek a lámpák elegáns megoldást nyújtanak, ha a teraszt vagy erkélyt szeretnénk feldobni. Hangulatot teremtenek, és remekül kiegészítik a kültéri bútorzatot. Megfelelően elhelyezve önmagukban is elegendő fényt biztosítanak a hangulatos nyáresti vacsorákhoz.

 

 7885

(Termék: 7885 Almada)

3. Oszlop- vagy talaj lámpák: A kültéri állólámpák esetében a dizájn legalább olyan fontos, mint a funkció. Ezt a lámpatípust elsősorban a ház körüli kertbe, udvarba, illetve a járda vagy lépcső mellé ajánljuk.  A kültéri állólámpák nemcsak a szükséges fényt biztosítják, de a látvány szerves részét is képezik.

 

 Amalfi kültéri lámpa

(Termék: 7921 Amalfi)

4. Beépíthető lámpák: Aki szereti a diszkrét, ugyanakkor mutatós megoldásokat, annak nagy kedvencei lesznek a kütéri beépíthető lámpák. A kerek vagy szögletes formájú darabokat besüllyeszthetjük a mennyezetbe, a falba vagy talajba, a hatás egyedülálló lesz. Lépcsővilágításként különösen népszerűek.

 

 Tacoma kültéri lámpa

(Termék: 8714 Tacoma)

5. Dekorlámpák: A kültéri dekor lámpák nem csupán fényforrást jelentenek, de beltéri társaikhoz hasonlóan ékesítik is a környezetket. Álló változataik elsősorban a ház körül, a kertben, a járda mellett kedveltek, míg a fali lámpák díszíthetik a verandát vagy egy lépcsősort.

 

 Flamenco kültéri dekor lámpa

(Termék: 8946 Flamenco)

6. Mobil világítás: napelemes vagy elemes lámpák, amiket bárhova lerakhatunk vagy felakaszthatunk a kertben. Ilyenek például a földbe szúrható lámpák, melyek akár kocsifeljáró, akár virágágyás mellé kihelyezhetünk, és bármikor könnyen áthelyezhetünk. Többnyire hangulatvilágításként szolgálnak.

 

 Solar kültéri lámpa

(Termék: 8365 Solar1)

Ma már minden érv az energiatakarékosság mellett szól, és szerencsére a kültéri lámpák esetében is számos megoldás közül választhatunk, hogy energiát és költséget sprórolhassunk!

  • Mozgásérzékelős lámpák: értelemszerűen mozgás érzékelésekor világítanak. Ezek a lámpák automatikusan felkapcsolnak, ha valami mozgást érzékelnek a környezetükben. Biztonságérzetet nyújtanak, valamint energiatakarékos megoldást jelentenek. Az érzékelési technológia lehet infravörös vagy mikrohullámú. Számos tulajdonsága állítható: az érzékelők érzékenysége, az érzékelési terület, a sötétségérzékenység, illetve az, hogy mennyi ideig világítson a mozgás érzékelése után. Többségük falra szerelhető, de van köztük állólámpa is, amelyek sötétedéskor és éjszaka is működnek.

 

 Black Torch kültéri lámpa

(Termék: 8146 Black Torch)

 

  • Napelemes lámpák: napközben feltöltenek a napfény segítségével, sötétben pedig világítanak. A napelemes lámpák a beépített LED fényforrás mellett napfényben feltöltődő elemet tartalmaznak, amely biztosítja a lámpa energiatakarékos működését. Kiválóan alkalmasak a bejárathoz vezető járda vagy lépcsők megvilágítására, de közkedveltek a ház körül, a kertben is. Választhatunk falra szerelhető vagy talajba süllyeszthető változatot.

(Termék: 7709 Zrebar)

Hogyan válasszunk megfelelő kültéri lámpát?

  • Cél és funkció: Először határozzuk meg, hogy milyen céllal szeretnénk használni a lámpát. Praktikus megvilágításra van szükségünk, vagy inkább hangulatvilágítást keresünk.

 

  • Stílus és dizájn: Fontos, hogy a lámpa stílusa harmonizáljon a ház vagy a kert kialakításával. Vegyük figyelembe az épület anyagát és színét, valamint a környező környezetet.

 

  • Általános szabály: nagyobb felületekhez nagyobb lámpákat vagy erős fényerejű és széles sugárzási szögű lámpákat érdemes választani.

 

  • Színhőmérséklet: mérlegeljük, mennyi fényre van szükségünk a kívánt terület megvilágításához. A túl erős vagy gyenge fény elronthatja a kívánt hatást. Olyan helyekre, ahol több fényre van szükség (pl.: garázsban), a hideg fehér fény ajánlott. Teraszra meleg fény ajánlott, ami ideális a kellemes hangulatú, nyári kerti partikhoz. A fali lámpák lehetnek meleg és hideg fehér fényűek is.

 

  • Energiahatékonyság: tekintsünk energiatakarékos megoldások felé, például LED lámpák felhasználásával, amelyek nemcsak kevesebb energiát fogyasztanak, hanem hosszabb élettartammal is rendelkeznek.

 

A megfelelő kültéri lámpa kiválasztása nemcsak a funkcióra, hanem a stílusra és az otthonunk megjelenésére is hatással van. Ismerjük meg az igényeinket, figyeljünk az anyagminőségre és az energiatakarékosságra, és válasszunk olyan lámpát, amely harmóniában van otthonunkkal. Ne feledjük, hogy a kültéri lámpák nem csak láthatóvá tehetik az otthonunkat, hanem  is biztonságosabbá és meghittebbé is.

Böngéssz a különböző típusok között, és találd meg a tökéletes kültéri lámpádat a Rábalux kínálatában:  Kültéri lámpák>>